Herşeyin teorisini en ideal şekilde öğrendiğimi iddia edebilirim. Hatta pratikte hiç böyle olmaz o yüzden siz güvenli tarafta kalmak adına şunlara bunlara dikkat edin diye de uyarıldık...
Buraya kadar sıkıntı yok.
Duvar uygulamalarını ele alacak olursak;
yapıştırma gibi işlemler için önce sıva uygulamasının yapılması gerektiğini,
sıvanın 2 çeşit olduğunu,
ince sıvanın son uygulama olduğunu,
kaba sıvanın duvar şakül hatalarını,
birleşim noktaları sorunlarını giderdiğini,
özellikle beton üzerine ya da pürüzsüz yüzeylere yapılacak uygulamalarda sıva teli uygulamasının yapılması gerektiğini,
sıva telinin sıva duvara tutsun diye yapıldığını biliyoruz yani öğrendik...
Gelelim bunun uygulamada karşıma çıkışına..
İfadesinde kullandığı sıva teli üzerine harç sürülmesi benim bildiğim uygulamada yanlış bir şey değil, o yüzden ne olur ne olmaz diye minik bir araştırma yapıyorum ve doğru bildiğimi teyit ediyorum.
Ve sahaya çıkıyorum.. O sırada sahadakiler de uygulamanın hatalı olduğunu ve neden hatalı olduğunu farketmişler ki ben varana kadar uygulama sıva filesinden rabis teline dönmüş. O dakikaya kadar benim için sıva filesi ile sıva teli aynı anlamı ifade ediyordu.. Görünce aradaki farkı anladım tabi, biri tel biri file ! :)
Bunu görünce bir kez daha benim bir aydınlanma anım oldu.
Okulda maket yaparken tecrübelerle öğrendiğimiz 'yaydığın yapıştırıcı bir yerden atar, bölgesel yapıştırma uygularsan daha sağlam tutar' ın , duvar imalatında harç sürülmesinde taraklı mala kullanılması ile deneyimlediğimiz mantıkla aynı şeymiş aslında.. Heryere eşit sürülmüş olmadı gerekli, evet bitişi böyle olmalı ama şap diye sürünce lök diye düşer işte o:) Duvara birleştiği yerlerde tamamı değil de tutunma alanları oluşturulsun diye raya tel ya da file konulurmuş..
Neyse bildiğim ama neden olduğunu bugüne kadar anlamadığım bir şeydi.. Bugün bir şey daha öğrendim!
Sıvanın ilerleyen aşamalarında bir başka sıva filesi getirdiler, daha uygun boşlukları olan birşey.. Uygulamada olmuş gibiydi ama sıva teli tercih edildi..
Taşeronun file de ısrar etmesinin de sebebini anladım.. File rulo halinde geliyor ve montajı kolay.. Ama tel 1buçuk metreye 50 cmlik parçalar halinde geliyormuş, o zaman daha çok işçilik çıkıyor tabi, bir de tel i potsuz monte etmek de ayrı bir dünya..
Bütün bu gel gitlere rağmen sıva işleri artık gayet iyi gidiyor:)
Ellerimize sağlık!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder