26 Ekim 2014 Pazar

Beyin Takımı

Beyin takımı diye bir kavram vardır, hangi iş olursa olsun önce aslında pek de ortalıkta görülmeyen gizli güçler gibi bişileri planlayan, organize eden ve aslında hataların minimuma inmesini sağlayan sistem ya da kişilerdir..


Bi iş beyin takımından çıkmazsa, bilin ki o işte ne süreç, ne kalite ne de düzen istenildiği ya da beklenildiği gibi olacaktır..

Bu kadar önemli oldugunu söylediğim bu ekip ya da sistem peki neden herkesin bildiği gözle görülen bir ihtiyaç ya da beklenti değildir..

Bunun daha eğitim aşamasından başladığını düşünüyorum.. Mimarlık eğitiminde sadece bir seçmeli derste karşıma çıkan bir olguydu bu, bütün eğitim hayatımız boyunca bizlere böyle bir şeyin gerekliliğinden bahsetmediler.. Para için düzen kurmak herkesin aklına geliyor, ancak imalatın da düzeni bütün bu ilişkileri etkiliyor..

Peki ben o seçmeli derste ne ögrendim ben biliyor musunuz? İnşaatın boş sahadan bitmiş yüzeylere kadar ilerleyen bir süreç olduğunu.. Birbirine bağlı olan bütün bu işler ve sistemler doğru bir planlama ve organizasyonla mükemmel sonuçlara ulaşabilir.. Bunun tersi olarak, önceden öngörülmeyen herşey zamanla büyük aksamalara ve sıkıntılara sebep olabilir..

Bir işin diğerini nasıl etkilediğini bilmek, buna göre hangi işin ne zaman ve nasıl yapılacağını planlamak önemlidir.

Şuan bulunduğum şantiyeden küçük bir örnek vermek gerekirse; kazan dairesi 7 m yüksekliğindeki bir mekan ve bu mekanın yaklaşık 4 m si yer altına gömülü. Dışarı direk çıkış sağlanması amacıyla çelik bir merdiven yapılacak şeklinde projelendirilmiş. Ancak bu imalat çelik işleri işin her aşasında temiz ve dertsiz olarak yapılabildiği için kaba inşaat değil de ince inşaat başladığında yapılmaya başlandı.


İmalatla ilgili hiç bir sıkıntı yoktu, taki montaj için betonu deldikleri yerlerden su gelene kadar.. Odanın gömülü kalan kısmı, işin daha kaba aşamasına yalıtılmış ve dışı toprakla doldurulmuştur. Ancak bu çeliğin montajı sırasında duvara açılan delikler bu yalıtıma zarar vermiş ve yapılmış olan işe geri dönüşe sebep olmuştur.




Bu bahsettiğim aslında çok basit bir sıkıntı, daha işlerin çıkmaza girdiği ve çok daha büyük sıkıntılara sebep olunabilecek hatarın yapılması basit bir önceden genel bir bakışla yani imalat aşamasına gelmeden imalatı değil işin tümünü düşünen bir beyin takımının bakış ve çalışmasının eksikliğinden doğmaktadır..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder